Eendenkuikentjes

Elke ochtend werd afgelopen week gekeken naar het gedrag van de broedende eend. Vanmorgen was er verandering. Ze wiebelde en leek hoger op haar pootjes te staan. Het wiebelen wisselt af met alle rust. Toen we dichterbij gingen kijken, zagen we een kuikentje. Een klein vochtig wezentje. Even later draait moedereend zich om en zie ik nog een kuikentje. Moeder dekt hen weer af onder haar lijf.

We zijn hen een paar uur in de gaten gaan houden in de hoop dat ze met kroost en al de tuin doorlopen, misschien zelfs een rondje zwemmen in ons vijvertje. Het begon zachtjes en later zelfs harder te regenen. We gingen onderdak in de garage zoeken om toch niks te missen. Toen ik op internet wat ging napluizen over het gedrag van eenden na het uitkomen van de eieren, hebben we onze observatie toch maar aangepast. Na het uitkomen blijken de kuikens nog 1-2 dagen in het nest te blijven voordat ze op stap gaan.

Wanneer we later weer even buiten kijken, zien we moedereend niet, maar wel wat bewegen in het nest. Snel de camera erbij. 3 kuikentjes zijn er zichtbaar. Zijn er nog meer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s