Rondje West Hoeksche Waard

Met het busje op pad. Eerst een collega opzoeken en dan op pad. We gaan naar de Hoeksche Waard.

De Hoeksche Waard ligt eigenlijk vlakbij Dordrecht. De Dordtse Kil is de rivier, die de grens vormt. Via de Kiltunnel rijd je zo de Hoeksche Waard binnen.

Met uitzicht op het eiland Tiengemeten, lopen we met mijn collega over de dijk door de ‘Korendijkse Slikken’ . Een kudde schapen loopt voor ons uit. Een onverwachte beweging maakt dat ze even in draf gaan. Koddig om te zien hoe het rennen van één schaap de rest ook tot rennen aanzet, echt kuddegedrag dus!

Ooit waren hier op het eiland allemaal zelfstandige gemeenten, maar nu is het een hele grote gemeente. Van ‘s-Gravendeel aan de oostkant tot Goudswaard aan de uiterste westkant is ongeveer 32 km rijden. Vandaag hebben we die afstand ook gereden.

Ondanks dat het dus redelijk dichtbij ligt, kennen we het eiland niet echt. Vandaag hebben we ook nog rond gefiets. Het eerste dorp dat we tegenkomen, is Goudswaard. Goudswaard is in 1984 samen met Nieuw-Beijerland, Zuid-Beijerland en Piershil opgegaan in de gemeente Korendijk. Goudswaard was en is ook wel bekend als De Korendijk. En ja, de korenvelden zijn nu ook goud gekleurd. Dus die naam is wel treffend.

In Goudswaard zijn enkele klassieke straten. Een kerk ligt mooi achter de oude bomen en op de dijk domineert de stoere molen met de toepasselijke naam ‘Windlust’.

We rijden door de velden, over de dijken en door dorpjes. Eindeloze velden met graan, aardappelen en andere gewassen. En dan opeens is er een veld met rode klaprozen. Mooi dat contrast!

Een paar kilometers verderop zien we Piershil. Ook daar rijden we een stukje doorheen. Het is wat groter. Het ligt aan het riviertje de Spui. Ook hier is de molen een dominant bouwwerk. De kerk ligt wat verscholen achter een grote heg.

We rijden via Oud-Beijerland en Zuid-Beijerland met veel wind terug naar ons startpunt. Ook Zuid-Beijerland heeft een mooie molen. Hij staat op een mooie plek, nabij het haventje.

Tot slot hebben we rondgewandeld bij een vogelbeschermingsgebied, de oostmonding van het Spui. Daar hadden we de Oranje Bus geparkeerd.

:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s