De Tuinen van Mien Ruys

Het bezoeken van de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Het komt vanwege haar gave om prachtige ontwerpen te maken. Het meest directe voorbeeld daarvan kreeg ik in mijn jeugd. De buurvrouw van ons gezin was een vriendin van Mien Ruys en vijf voortuinen op een rij werden opgenomen in één gezamenlijk plan. Ook onze voortuin hoorde daarbij. Ik vond het destijds geweldig!!

Later kreeg ik het boek “Van vensterbank tot landschap” in mijn bezit. Daarin staat ook een foto van de voortuinen en een soort overzicht van het werk van Mien Ruys. De achtertuin van de buurvrouw heb ik ook altijd bewonderd. Wát een heerlijke groene oase.

Vandaag was dan het moment om de Tuinen van Mien Ruys in te gaan.

De eerste tuin was gelijk mooi. Het is de proeftuin welke gemaakt is in 1927.

Het is een “Engelse border” van 30 meter lang en 4 meter diep met vaste planten die zon verdragen en van half mei tot eind september in bonte afwisseling bloeien.

Geel, rood en blauw waren ooit geliefde combinatiekleuren. Het pad bestaat uit oude, versleten betontegels. Die tegels inspireerden Mien Ruys tot het ontwerpen van de “Griontegel”, de voorloper van de gewassen grindtegel.

Na deze lange bloementuin lopen we onder de bomen. Het is nat, want regen en zon wisselen elkaar voortdurend af vandaag. Onder de bomen zien we een vierkant vijvertje. Dat werd gemaakt in 1924.

Het vierkante vijvertje noemde Mien Ruys haar “eerste daad van architectuur”. De strakke vormen, verzacht door de uitbundige beplanting zijn karakteristiek voor haar ontwerpen, zo lees ik. De niet beplante vijver werkt als een spiegel. Zo doet wat boven de tuin is ook mee. Tja, zo leer je wat over het denken achter het ontwerp. Interessant!

In de boerenschuur wordt een documentaire getoond. Daarin spreekt ook onze oude buurvrouw over Mien. Er wordt verteld hoe Mien haar leven geleefd heeft. Thee zetten en tuinen ontwerpen. Met dat laatste is ze bezig geweest zolang ze kon (70 jaren) en eigenlijk was het nog niet genoeg. Ze heeft een enorm stempel gezet op het vak van tuinen ontwerpen.

We hebben met veel genoegen de tuinen doorgelopen. De kleur rood komt ook geregeld terug.

Ook kunstuitingen zijn er te zien in steen en metaal. Voor dat laatste begin ik steeds meer oog te krijgen. Ik vind vooral de roestige uitingen leuk.

Ook het ontwerp van voetpaden zijn apart. Tussen de tegels flink gras laten groeien, zodat het gemaaid moet worden. Of zoals op de foto een waaierachtig patroon. Ik vind het vindingrijk en fantasievol.

We hebben een boek meegenomen over de Tuinen van Mien Ruys. Zo kunnen we nog volop nagenieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s