Ecokathedraal

We rijden op basis van een tip naar Mildam. In een nabijgelegen bos is een ‘ecokathedraal’ gebouwd. Met stoeptegels en ander overtollig bouwmateriaal op bijzondere wijze opeen te stapelen, wordt iets in gang gezet, een samenspel met flora en fauna.

Wanneer je de bouwsels ziet, besef je hoe hier met betontegels gesjouwd is. De entree is een hoge stapel van 30×30 cm tegels, die als een poort van een vesting eruit ziet.

Er is allerlei creativiteit ingelegd. Maar waarom zouden ze dat doen? Dertig jaar geleden startte Louis Guillaume Le Roy met zijn experiment in Mildam, een project met een open einde in de tijd. Uitgangspunt vormde de drievoudige vraag van de Nobelprijswinnaar Ilya Prigogine: “Wat kan de natuur doen, wat kunnen levende mensen doen en wat vermag een levend organisme”? Le Roy vroeg zich af wat één mens kan doen, en voegde de daad bij het woord. Een terrein van vier hectare begon hij op volstrekt willekeurige wijze te beplanten.

Na het sluiten van een contract met de gemeentelijke overheid volgde het jarenlang storten van restmateriaal van stratenmakers. Le Roy verwerkte dit materiaal met de hand zonder hulp van buitenaf tot allerhande bouwsels, muurtjes, paden en ook torens, die door hun ingenieuze constructie als zuiveringsinstallaties voor zure regen fungeren. Zijn Ecokathedraal laat zien wat de potenties zijn van menselijke energie die wordt ingeschakeld in de natuur. Alle potenties van alle mensen zou een megabron van schone energie kunnen opleveren. Zou een nieuwe habitat kunnen ontstaan, waar ieder op creatieve wijze kan deelnemen aan de vormgeving van een leefmilieu zonder grondplan en zonder begrenzing van privébezit. Navolging van zijn ideeën zou een omwenteling betekenen voor de inrichting van de stedelijke ruimte.

Mensen, die op basis van een idee een experiment durven aangaan, vind ik heel interessant. Leuk dat ik deze tip kreeg. Ik ben benieuwd naar de verdere uitwerking van het initiatief in de alledaagse werkelijkheid. Wat zullen we van dit experiment leren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s