Tuin ’t Hofje

Bij de oprijlaan worden we al welkom geheten door Henk Cijsouw en bij de ingang van de tuin, in het brocante-winkeltje, worden we ontvangen door zijn vrouw Joke. En door hun bejegening voelt het gelijk vertrouwd. We zijn hier welkom.

We hebben al de nodige kilometers gefietst en even zitten is fijn. Dat is te regelen, ondanks dat ze formeel niet open zijn. Er zijn volop mogelijkheden om te gaan zitten.

De koffie en thee worden gepresenteerd met wat lekkers erbij. Het smaakt uitstekend. En wat we zien roept gelijk ideeën op voor thuis en de zin om rond te gaan lopen.

Wanneer het lijf enige rust heeft gehad, de koffie en thee zich hebben laten smaken, gaan we de tuin bekijken. Eerst aan de zonzijde, de voorkant van het huis.

Een gladde grasmat, goed afgestoken grasranden en borders vol met bloemen, in kleur mooi op elkaar afgestemd. Ik zou alles wel willen fotograferen, maar dat gaat niet.

We lopen om het huis heen. We zien een schuurtje voor brandhout, een uitgebreide composthoop, een netwerk van gaas om de vruchtenstruiken, ter bescherming tegen de vogels. Er is een bosgedeelte met veel schaduw en direct ernaast zonnige weidegrond, waar de schapen lopen.

Aan de achterzijde zijn volop kleurrijke groepen planten, die in een mooie kleurharmonie zijn gegroepeerd en daarnaast ook veel afwisseling geven in de vorm en grootte van de bloemen en/of het blad.

De paden langs de bloemen zijn grotendeels met houtsnippers verhard. Het is als een park. Er zijn ook flink wat heggetjes, soms ook heel creatief geknipt, zoals in zuiltjes. De heggen creëren hoekjes, die nieuwsgierig maken, maar ook extra mogelijkheden voor diversiteit.

De tuin heeft ook een mooie moestuin met veel verschillende groenten. Zó hoort een tuin eigenlijk te zijn. Functioneel en mooi. Een plek om bij te komen en te genieten en zelfvoorzienend te zijn. Grappig vind ik het gebruik van oude materialen, zoals een geroest hek waar de lathyrus tegenaan groeit en een oude deur, die gebruikt wordt als deksel voor glastuinbouw.

Ik moest er even voor omlopen, maar dat deed ik graag, want de artisjokken staan er zo mooi bij. Zie eens de verschillende stadia van de bloem! Onbeschrijflijk mooi.

Op allerlei plaatsen in de tuin staan tafels met stoelen klaar. Ook oude zinken teilen en tonnen zijn gebruikt. Die hebben we thuis ook! Inspirend om daar thuis ook wat mee te gaan doen!

Er was nog meer te zien dan in deze foto’s is uitgebeeld. Een heerlijke tuin is het om in te verblijven.

Bij het weggaan zien we voor de mais nog stokrozen staan. Wie bedenkt zoiets? Ik vind het leuk!

In deze tuin kom ik graag nog een keer terug! Daar zijn we het samen over eens.

Tuin ’t Hofje, Noordweg 4, 4374 SM Biggekerke. www.tuinthofje.nl

Eén gedachte over “Tuin ’t Hofje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s