Rondrit bij Ossendrecht, Putte en de Wouwse plantage

Na dagen met veel hitte zijn we blij met het weer vandaag. Het is veel minder warm en er is veel minder zon. We starten bij het natuurgebied De Kraaijenberg (vlakbij Heimolen) ten zuiden van Bergen op Zoom.

Bij vertrek zien we in de verte de contouren van deze stad, maar gaan al gauw gaan we een zijweg in, nog verder naar het zuiden. We komen dan langs de grens met Zeeland te rijden. Aan de westelijke horizon zien we het Markiezaatsmeer en in het zuiden de industrie van de Antwerpse haven.

We rijden langs Woensdrecht, Calfven en zien dan wat we eerder hadden gezien vanaf de snelweg naar Zeeland, namelijk dat er een behoorlijk hoogteverschil is vlakbij de grens met Zeeland. Er blijkt daar een verschil te zijn van 22 meter boven NAP. Het zijn geen bergen, maar het is echt wel opmerkelijk, beetje Limburgs? We zijn bij de Brabantse Wal. In WO-II is hier flink gevochten.

We lunchen in Ossendrecht. Bij de ingang van het terras ervaren we de versterkte maatregelen vanwege corona: we moeten ons inschrijven met naam en contactgegevens. De lunch is heerlijk. Verzadigd rijden we dan door richting Putte.

Onderweg komen we langs een historische plek. In 1983 werd ik opgeroepen voor een herhalingsoefening als dienstplichtige. Ik moest me melden bij de Koningin Wilhelmina Kazerne. Nu is het een desolate plek. De gebouwen zijn verpauperd en de natuur overwoekerd alles. Bizar!

Onderweg komen we twee Joodse begraafplaatsen tegen. De kleinste van de twee is open. We zien graven van mensen uit verre landen, zoals Irak en Iran. De grootste is megagroot en wordt uitgebreid bewaakt. Het is hermetisch afgesloten en omgeven met hoge muren. Een getto voor de doden.

Verder naar Putte. Halverwege Putte is de grens. We rijden België een stukje in, maar lezen dan dat in de openbare ruimte een mondkapje gedragen moet worden. Dat willen we niet. We gaan daarom snel weer terug de grens naar Nederland over. Vervolgens fietsen we langs het Grenspark De Zoom – Kalmhoutse Heide, een gebied met afwisselend bos, heide, vennen en stuifduinen. Het ziet er goed uit. De heide bloeit!

Vanuit Putte rijden we naar het noorden terug, langs Huijbergen naar de Wouwse Plantage en dan weer naar de startplaats. Er zij hier veel bossen, wat het rijden heerlijk koel maakt misschien zelfs een beetje koud.

We komen door het dorpje Wouwse Plantage. Het huis naast de kerk maakt een statige indruk. We hebben een kleine pauze. We kijken dan uit over de velden en zien een kerktoren. Van welke plaats zou deze zijn. Op de route naar huis komen we erachter: Wouw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s