Tuingoed Foltz

In Meeden (Gr) ligt het tuingoed Foltz.

Bij binnenkomst ervaren we de relaxte sfeer van eigenaar Andries Bierling. Samen met Bob Foltz kocht hij zo’n 20 jaar geleden een grote, oude Oldambster boerderij met bijna 4 hectare land, met als doel een kwekerij te beginnen. Het grasland moest worden omgeploegd om een goede start te maken. Nu is het een eldorado. De kwekerij is succesvol en de tuin een weelde!

Waar vroeger de stallen waren, is nu een winkel met een brocante sfeer. Rondom de kassa zijn veel klassieke tuingereedschappen uitgestald. Het straalt gedegenheid uit. Wat verder in de winkel is er ook brocante te koop. Je moet er van houden. We komen niet voor de winkel, maar voor de tuinen, de planten, voor inspirerende ideeën.

We lopen eerst de opengestelde privétuin in. Het is een besloten tuin met veel privacy. De regen en de dauw zijn nog goed voelbaar. Het gras is nog nat. Er zijn in de privétuin ook veel fruitbomen. Er ligt een vracht aan afgevallen appels op het gras en in de heesters erom heen.

Een windhoos heeft huisgehouden en veel schade berokkend. Grotendeels is de rommel opgeruimd. Verschillende bomen zijn omgevallen. We zien het verschil natuurlijk niet.

Van de privétuin lopen we door de kleurrijke moerbedden door naar een erachter geleden gebied. Daar zien we eerst de ezelweide.

Een van de ezels kreunt terwijl die over zijn rug door het zand rolt. Een grappig gezicht!

We lopen nog wat verder, want onze nieuwsgierigheid is groot. En die wordt beloond.

Ongeveer op de grens van het terrein is een vijver aangelegd.

We genieten van de waterplanten.

Verder ligt er een natuurweide, waar ze de natuur deels z’n gang laten gaan. Er zijn paden in het hoge gras gemaaid. Er is er ook een graslabyrinth aangelegd.

Ook een donker deel ligt er nog, een bostuin. Daar heb ik minder zin in. We gaan door naar het centrale deel van het terrein. Lekker zonnig en kleurrijk is het daar.

Allerlei creatieve uitingen zijn er te vinden in de tuinen. Veel is er gewerkt met ijzer en hout. Zo ook dit gekke bankje.

Het hart van het terrein is wat ze er ‘moerbedden’ noemen, de volle grond waar ze de gekweekte planten showen. Er staan naambordjes bij. Dat is handig, want in de winkel zijn deze planten in potjes te koop.

Op een aantrekkelijke manier worden de planten gepresenteerd. Zo ook in deze houten kas.

We hebben weer wat leuke dingen gezien. Aantal dingetjes ook kunnen kopen. En vooral genoten van dit prachtige tuingoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s