Langs de Rotte en Rottemeren

We beginnen onze fietsroute bij Rotterdam Hillegersberg bij de Terbregse Rechter Rottekade, die overgaat in de Rottekade.

We rijden door het lintdorpje Rotte. Achter deze huizen bevindt zich een groot recreatiegebied, het Lage Bergse Bos en het Hoge Bergse Bos. Vanaf de weg is daar een skihelling te zien.

Een zeilschool heeft allemaal dezelfde bootjes.

Langs de Rotte staan verschillende molens. Bij Bleiswijk heet de weg langs de Rotte de Rottedijk. Vlakbij de A12 ligt een fietsbrug, naast de spoorlijn. Daar steken we over en rijden weer richting Rotterdam.

We komen dan langs de molenviergang. Deze molengang bestaat uit vier windmolens, die als een eenheid de Tweemanspolder droog houden. De molen op de voorgrond is een zogenaamde grondzeiler. Een grondzeiler kan worden bediend en bezeild vanaf de grond. De wieken draaien over het erf rondom de molen. Best link.

In de verte zien we Zevenhuizen liggen. En niet ver daarvan ligt Waddinxveen. We gaan kijken of bekenden die daar wonen toevallig thuis zijn. Dat blijkt niet het geval. Via Zevenhuizen rijden we weer terug naar de Zevenhuizenplas. Bij de Eendragtspolder nemen even pauze voor wat foto’s. We zien allerlei watervogels, o.a. een zilverreiger.

Een klein stukje verder fietsend komen we bij Rotterdam Nesselande uit. Daar ligt de Zevenhuizenplas.

Het grootste strand zien we in de verte liggen bij de wijk Nesselande. Door die hoge witte appartementengebouwen komt het me groots over. Wel mooi.

We rijden langs de plas en komen uit bij een parkeerplaats waar twee mannen zich gereed maken om te gaan duiken. We hadden al opgemerkt dat het water kraakhelder is. Gelijk konden we wat vragen stellen over deze Zevenhuizenplas.

De plas is in de jaren zeventig aangelegd. Het zand dat er oorspronkelijk lag, is gebruikt bij bouwprojecten in de omgeving, zoals voor het opspuiten van grond voor de bouw van de Rotterdamse wijk Zevenkamp. In het midden is de pkas tot wel 40 meter, Waarvoor de temperatuur niet heel sterk stijgt in de zomer.

We rijden bij Oud Verlaat verder langs de Rotte. Via de Bergse Linker Rottekade komen we bij Rotterdam Terbregge aan.

We steken bij de Prinses Irenebrug de drukke weg over en zien zo nóg meer van Terbregge en de Rotte.

Het is nog een flink stuk totdat we bij een volgende (Philip Williams) brug komen, maar dan voelen we ons ook weer echt in de stad. We zijn in Hillegersberg aangekomen. We besluiten om hier maar te gaan eten, want het is al tegen 18 uur geworden. We hebben het net besloten en zien dan ‘Rijntje – klein restaurant’.

We vinden het direct aantrekkelijk om hier te gaan eten. Het blijkt een Franse keuken te hebben. We bestellen ‘geroosterde bloemkool met polenta, pistache en een kerriesaus’. Het is heerlijk!

Na deze maaltijd en nóg meer verwennerij, rijden we onze laatste 3 kms terug naar de auto. Het begint te schemeren.

De zon verdwijnt langzaam achter de huizen. Wat een feestelijke afsluiting van onze fietstocht langs de Rotte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s