Herfstkleuren

In de herfst komen de prachtigste warme tinten naar voren, van geel, tot rood en bruin. Bij ons is dat het meest zichtbaar in de Wilde Wingerd. De frisse groene blaadjes in de lente zijn stevig geworden in de zomer en nu is het een palet dat steeds meer verkleurd. Straks vallen de blaadjes af, blijven de steeltjes over, die later ook loslaten.

Die verkleuring blijkt een heel scheikundig proces te zijn. Door de lage temperatuur in de herfst wordt het chlorofyl in de bladgroenkorrels wordt afgebroken. Daardoor worden aanwezige pigmenten zichtbaar. 

En nu in moeilijke namen: Xanthofyllen maken een gele kleur zichtbaar, carotenoïden een oranje, anthocyanen een rode en de tannines een bruine kleur.

De vlag hangt uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s