Oostvaardersplassen, Schokland en Urk

Nieuwgierigheid, het vinden van het plaatje bij een begrip of een naam is een drijvende kracht in mij om van alles te ontdekken. Ook met topografische dingen is dat zo. Ooit leerde ik allerlei namen van steden per provincie. Later kwamen er nieuwe dingen bij, zoals de Oostvaardersplassen. Oude dingen spreken mij aan. Bij het bezoek aan de provincie Flevoland moeten we een keuze maken. Nu hebben we gekozen om de Oostvaardersplassen, Schokland en Urk te bekijken.

De Oostvaardersplassen beslaan een heel groot gebied. We rijden er eerst langs via de dijk vanaf Almere tot vlakbij Lelystad. Links zien we het IJsselmeer en rechts het natuurgebied. Imponerend vind ik dat dit land is ontgonnen. We gaan het natuurterrein verkennen.

We lopen het “Boswachterspad ’t Lange pad” van ongeveer 7 km. We zien mooie waterpartijen, veel riet, bospaden en aanvankelijk ook geregeld een passagierstrein.

Wat verder weg onderweg lopen we door een gebied waar Konikspaarden vrij rondlopen in kuddes. Daarover schreef ik al een verhaal.

Wat het weer betreft kregen we van alles. We lopen in de volle zon met een blauwe hemel, maar krijgen ook een koude regenbui te verwerken nadat de lucht donker was geworden. Daarna zien we weer opklaringen met die mooie spelingen van de zon. De middag is al een eind om voordat we weg gaan.

We komen relatief laat aan in Schokland. Schokland. De naam kende ik dus wel, maar wat moet ik mij er bij voorstellen? Een dorpje? Het is een eiland dat geen eiland meer is! De centrale plek is een museum bij een kerkje. Alles is gesloten. We kunnen het kerkgebouw op een terp eigenlijk alleen van achter een hek echt goed zien.

Verderop staat een klein groen houten huisje. Daar lopen we naartoe. Het blijkt de originele grootte te hebben van een gemiddeld huis waar wel 2-3 gezinnen in woonden en het is niet groter dan 4×3 meter! Vooral moeders met kinderen woonden hier. De vaders waren vaak aan boord. Hun zoons gingen ook al jong mee met hun vader. Indrukwekkend hoe ze destijds hebben geleefd met zo weinig luxe en leefruimte.

We lopen een klein rondje, want we willen ook Urk nog met licht zien.

Het begint al snel te schemeren wanneer we aankomen in Urk en uiteindelijk valt ook de avond in. Er is weinig volk op straat, veel winkels al dicht of sluiten op het moment dat we er zijn. En dat de restaurants dicht zijn, maakt het ook wel een beetje dooie boel.

We lopen een rondje op zoek naar markante plekken. We zien de haven met de bijhorende scheepswerven, de boulevard bij het IJsselmeer, de vuurtoren, het monument voor de verdronken vissers, verschillende kerken en wanneer het echt donker is ook de sfeervol verlichte winkelstraatjes.

We hebben een mooie trip gehad in Flevoland. En ondertussen genoten we dat we vandaag 39 jaar geleden verkering kregen.

Met een meer dan vieze bus gaan we naar Dordt terug. Nog net op tijd kunnen we de bus door de wasstraat rijden. Daarna is die weer blinkend schoon! Dat is erg bevredigend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s