Alloyse-Hoeve

Mooi gelegen in een bocht van de Zeedijk, met uitzicht over de Nieuwe Dordtse Biesbosch, ligt de Alloyse-hoeve. We rijden er geregeld langs, wanneer we ontspanning zoeken in de Dordtse achtertuin.

We liepen vandaag een uitgebreider rondje over de dijken en kwamen via de Meeuwenseweg de Zeedijk op. Bovenkomend zien we aan de ene kant alleen maar zware klei en landbouwgrond, terwijl over de Zeedijk heen, water en verte in beeld komen.

De dijken worden begraasd door speciale schapen. Ik denk dat dit het Duitse Zwartkop schaap is. De Zwartkoppen zijn bijna altijd buiten. Alleen bij extreme omstandigheden komen ze op stal te staan. De schapen lopen op weides of dijken waar geen bestrijdingsmiddelen gespoten worden en waar geen kunstmest gebruikt wordt.

En dan zien we ook de mooie hoeve liggen.

De Alloysehoeve is gebouwd tussen 1750 en 1770. De woning is gebouwd als buitenhuis voor de Burgemeester van Dordrecht. De hoeve ligt aan een zogenaamd wiel, gevormd door een dijkdoorbraak in 1682. De woning is in de hoge dijk gebouwd.

De hoeve ligt in de Alloysepolder welke in 1651 werd drooggelegd. Nadat de  Burgemeester was vertrokken heeft de woning een tijd als veerhuis dienst gedaan. In 1800 werd een grote hoge schuur aangebouwd aan de achtergevel tegen de woning, vanaf dat moment werd de woning dus een hoeve en werd er een boerderij gerund door oude landbouwfamilies.

We genieten van het uitzicht en de rust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s