Brandwijk

Vandaag zijn we naar Brandwijk gereden. Het was even verwarrend, want aan de overkant van het water de Graafstroom ligt Molenaarsgraaf. Het is terplekke vol met bebouwing en een brug over het water.

We kunnen parkeren achter bij Boerenklaas. Boerenklaas is een vroegere herberg en pleisterplaats voor postkoetsen en wat dateert van voor 1890. Onze koets staat daar ook wel even goed.

We starten onze wandeling bij de Gijbelandsdijk in het buurtschap Gijbeland. Verderop slaan we links de Kerkweg in, dwars door de bebouwing. Bovenstaande gebouw staat op de rand van de bebouwing. Aan het einde van die weg, bij de kerk, ligt het oorspronkelijke Brandwijk. Eigenlijk is het ongelooflijk dat een heel klein dorpje ook nog twee buurtschappen heeft, want De Donk is ook een buurtschap van Brandwijk.

Langs de weg zien we weer eendjes, meerkoeten en andere vogels, die proberen over- en door het water te gaan om te foerageren. Maar dan vangt een eend onze nadrukkelijke aandacht. Want, wat hangt er nu uit de snavel? Een kikker!!

De afstand tussen Gijbeland en het kerkje van Brandwijk is een ruime kilometer. 

In het kerkje wilden ze van oorsprong het geloof levend houden. Oefenen in geloof, hoop en liefde. Vandaag de dag is dat misschien wel het meeste nodig, nu bij velen de waarheid ter discussie staat.

Het kerkje ligt wat hoger. Omdat het leuk is om ook wat achtergronden te ontdekken, ben ik op zoek gegaan naar de geschiedenis van dit dorpje en kerkje. Nou, daar is best veel gebeurd.

Bij de kerk gaan we linksaf de Brandwijksedijk in, die uiteindelijk overgaat in de Geerweg. Er zijn daar volop kleine watergangen, die hier Voorwetering heet. Weteringen zorgen voor de afwatering van het veengebied. En dan zien we zo’n huis erbij. Idyllisch!

Via de Zeemansweg keren we weer terug naar de Graafstroom.

Aan de overkant zien we de Middelmolen, dat is een wipmolen, bedoeld voor het afvoeren van het water.

Aan het einde van deze waterloop staat nog een oude molen en een molenaarswoning. Het blijkt een vakantiewoning.

Halfweegs hebben we een mooie ontmoeting met Erik en Anja met interessante gespreksstof.

Het rondje Brandwijk is ons goed bevallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s