Molenaarsgraaf

De lucht is prachtig blauw wanneer we op weg gaan. We gaan op pad voor een wandeling vanuit Molenaarsgraaf, genoeg voor ongeveer een uur wandeltijd. Al snel zijn er volop wolken. Dat maakt het frisser.

Molenaarsgraaf is omstreeks de tweede helft van de 13de eeuw ontstaan toen de toenmalige ambachtsheer, Willem de Molenaar, opdracht gaf tot het graven van een vaart, de Graafstroom. We hebben hier hoogveen onder de voeten.

Vanaf het winkelcentrum lopen we naar Vuilendam. Grappig genoeg zien we dat dit gehucht zowel een Brandwijks’ gedeelte heeft als een Molenaarsgraafs’ gedeelte. Wanneer ik het goed gelezen heb is er ook nog een deel wat vroeger onder Ottoland viel.

Onderweg zien we verschillende gebouwen met rieten daken en ook vermeldingen van rietdekkers. Bij Vuilendam gaan we rechtsaf de Damseweg in. Deze weg leidt naar de provinciale weg, de N214. Net daarvoor gaan we rechtsaf de Kweldamseweg op.

Weer gaan we de eerste weg rechtsaf in, de Polderweg-Oost. En via deze weg komen we weer aan in Molenaarsgraaf. Er is ook een grotere tocht mogelijk, die bijna 2x langer is en loopt vanaf de grens met Bleskensgraaf.

We lopen dan tussen de weilanden, de slootjes wat elke keer weer een leuk aanzicht geeft. De verte, de zon, de wolken en de randen van het dorp.

Terug bij de Graafstroom valt het opnieuw op hoe verzakt sommige huizen staan.

We zien de molen.

We zien twee kerken. De Gereformeerde kerk van Brandwijk rechts aan de andere kant van het water en links de Nederlands Hervormde Kerk van Molenaarsgraaf.

We lopen rondom deze kerk. Er ligt een kleine, besloten begraafplaats bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s