Klundert e.o.

Ook dit jaar verkennen we ons land op microniveau. Moerdijk ligt vlakbij, maar de officiële gemeente is veel groter.

Het dorpje Moerdijk hebben we wel vaker doorgereden. Wel grappig, want het oogt minder Hollands naar mijn idee. Naast het dorpje is in de loop van de jaren de zeehaven Moerdijk ontwikkeld. Het begon in 1965. Shell heeft zich daar toen gevestigd op een relatief klein gebied. De afgelopen jaren is het tot aan Klundert een industriegebied geworden met veel chemie.

Klundert heeft oude papieren. Het was oorspronkelijk een vestingstadje binnen de zuidelijke verdedigingslinie van Holland, samen met Willemstad. We lopen bij het begin van het dorp de vestingwallen op en lopen dan om het oude deel heen. In het stadje zien we dit mooie gemeentehuis.

Door het ramen van de bakker kijk ik nog even terug. Best grappig zo’n doorkijkje.

Een honderd meter verder staat de klassiek ogende hervormde kerk. Toch is deze kerk nog niet zo oud. Het is gebouwd in 1952.

We lopen daarna langs de Botte Kreek. Het is vrij stil op straat. Alleen bij de bloemist is het druk. Allerlei mensen staan bij de kraam voor de deur. Dat geeft wel een vriendelijke sfeer.

De Sint Johannes de Doper-kerk uit 1890 heeft een nieuwe bestemming gekregen als evenementengelegenheid. Een enorme bar staat langs de linkermuur. Aan de andere kant zijn diverse zitjes en in het midden is een grote open ruimte. Mooi dat dit beeldbepalende gebouw zo een nieuwe functie heeft gekregen.

Bij de Kaai kijken we even terug.

Een eind verderop staat over de Botte Kreek heen het Kreekgebouw. Hier lag vroeger de haven die uitkwam in rivier de Keene. Het Kreekgebouw is gebouwd als badhuis.

Dan lopen weer terug naar onze Oranje Bus.

En route zien we door een raam deze tekst hangen. Daar voelen we ons bij thuis. Achter Geloof, Hoop en Liefde staat een tekst uit Romeinen 15:13 “Het is mijn verlangen dat God, die ons hoop geeft, u door uw geloof vol zal maken van blijdschap en vrede. Dan zal uw hoop steeds sterker worden door de kracht van de Heilige Geest.”

We verlaten Klundert om de omgeving waar deze stad ligt te verkennen. Zo rijden we eerst naar het haventje dat ligt bij Noorderschans aan het Hollands Diep. Verder de dijk langs komen bij Tonnekreek. Daar gaan we weer het land in. We zien daar buurtschap Zwingelspaan liggen. Opzichtig voor zo’n klein buurtje hangt een grote banner met http://www.hemelofhel.nl. Zij hebben duidelijk een boodschap te vertellen.

We rijden weer terug naar Klundert en zien dan tussendoor de weg naar Noordhoek, dat we wel kennen van een knooppunt bij de A17. We parkeren de Oranje Bus bij de Sint Jozefkerk en lopen een rondje om de kerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s