Schoonrewoerdse Wiel

Achter het nu Utrechtse Leerdam ligt het kleine Schoonrewoerd, een dorp dat gesticht werd in 1023. De antieke kern van het dorp is echt heel klein, het is eigenlijk alleen de Dorpsstraat. Die is wel mooi met de geknotte bomen, het landelijke grind en de Dorpskerk

In het dorp nemen we de Kerkweg, die leidt naar het Wiel van Bassa. Het Wiel van Bassa wordt ook wel de Schoonrewoerdse Wiel genoemd. Het is een kolk van 13 hectare groot en daarmee het grootste doorbraakwiel van Nederland. het ontstond in 1573 bij een doorbraak van de Diefdijk. De kolk is tot ongeveer 8 meter diep. Een prachtplek om onze wandeling te beginnen. We lopen rechtsom langs een deel van het wiel en komen dan door het gehucht Diefdijk en vervolgens op de gelijknamige dijk.

Er zijn in de route verschillende bunkers te zien. Het meest voorkomende type in deze omgeving is de piramide bunker.Deze bunkers zijn gegoten uit beton en bestaan uit een vierkante basis met een schuin oplopend dak in piramide vorm. Op dit dak zijn camouflagehaken gemonteerd. Deze haken hielden de camouflagemateralen op hun plaats.
Binnen was plaats voor maximaal 12 man. Er zijn 1 of meerdere schietgaten voor geweren en een “schoorsteen” voor een periscoop.

We lopen langs de weg in de richting van Leerdam. Links en rechts zijn er mooie plekjes om te fotograferen. Het weer is ook lekker. Met een jas die dan weer hoog gesloten en dan weer los kan, is het aangenaam.

Dit witte huis (1925) aan de rechterzijde is een markeerpunt. Links aan de overkant van het water, zullen we straks ook lopen. Ook hier is een wiel waar we om heen gaan.

Net na de spoorwegovergang en spoorbrug ligt een fort welke hoort bij de vroegere Hollandse Waterlinie. Een naam kan ik niet terugvinden.

Een stukje verder, ter hoogte van de Acquoyseweg steken we de Culemborgsche Vliet over, de grens tussen de provincie Utrecht en Gelderland. Dan lopen achter het fort langs, terug naar Diefdijk.

De bloesem is al zichtbaar. Nog niet overal helemaal uit de knop. Prachtig weer!!

Even naar de overkant met het trekpontje moest natuurlijk even…

Dit huisje staat boven een duiker.

We lopen om het Wiel van Bassa heen en zijn dan weer bij het startpunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s