Heinenoord

Net voorbij IKEA Barendrecht ligt de Heinenoordtunnel. Elke dag rijden circa 110.000 voertuigen door deze tunnel en wij vandaag ook, op weg naar Oud-Beijerland. Even wat ophalen.

We besluiten om direct erna Heinenoord te gaan bekijken. Een dorpje ertussen, Goidschalxoord, herinnert me aan tochtjes op de brommer omstreeks 1976 om mijn vriendinnetje van destijds, die in Oud-Beijerland een opleiding deed bij de Egmontshof, op te zoeken. Ik constateer nu dat Goidschalxoord slechts één dijkweg is. 

Heinenoord, wat een kilometer verder ligt, is iets groter. We parkeren bij de dorpskerk. We lopen via een mini-parkje bij de kerk, naar de rand van het dorp, waar in de oude herenboerderij Het Hof van Assendelft, het Streekmuseum Hoeksche Waard is gevestigd. Het hek staat daar op een kier, maar het museum zal vermoedelijk dicht zijn vanwege Corona. Het lijkt me leuk om daar nog eens in binnen te gaan.

We lopen om de huizen heen, terug naar de kerk. De 15e-eeuwse Hervormde Kerk heeft een zeer scheve toren. Vooral het onderste gedeelte, want de torenspits wijst wél recht omhoog. In de bouw zijn de compensaties goed te zien, ook bij de deur. Het zal, net als bij de toren van de Grote Kerk in Dordrecht, wel verzakt zijn door de slappe grond eronder.

Ook de rest van het dorp willen we graag zien.

We lopen naar de andere kant van het dorp en lopen langs het kleine haventje bij de Oude Maas een pad op langs de grienden. Er zijn flink wat boompjes geknot.

Een vrachtwagen wordt er geladen. Zo te zien zijn er nog flink wat ladingen nodig om het af te voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s