Hooge Zwaluwe

Het werd een zaterdagmiddag-wandeling door Hooge Zwaluwe, een dorp ten zuiden van de Biesbosch met ongeveer 1700 inwoners. We waren al door Lage Zwaluwe heen gereden, maar de zin om daar uit te stappen, was er niet. Te druk? Eigenlijk zagen we geen plek in de straat om te lopen. En zo kwam het dat we een stukje zijn doorgereden.

We parkeren om de hoek bij de vroegere Sint-Willibrorduskerk, nu het restaurant ‘Onze Kerk’. Helaas is dit etablissement gesloten. Hoe zouden ze het hebben ingericht. Een klein stukje verder van het centrum zien we een molen staan. Deze is gebouwd in 1866 en is tot 1946 in bedrijf geweest voor het malen van graan. We lopen weer terug.

We steken een spoorbaan over en dan zien we een vroegere baanwachterswoning liggen aan de voormalige Langstraatspoorlijn, die liep tussen Lage Zwaluwe en s’ Hertogenbosch. Het eigenlijke station is in 1960 afgebroken.

Wanneer we vlakbij de protestantse kerk zijn, zien we een paaltje met wandelroutes. Dat biedt opties. We kiezen een weggetje naar buiten het dorp, de Zeedijk. We lopen zo langs een visvriendelijk gemaal. Best bijzonder dat ze hebben uitgedokterd hoe ze vissen en andere waterdieren kunnen beschermen.

Op de dijk zien we schapen lopen. Op de achtergrond is de kerktoren van de kerk te zien.

Prachtig is de dijk vol met het gele raapzaad. Wat blijft dat toch prachtig!

De plant lijkt veel op koolzaad. Het koolzaad blijkt echter iets later te bloeien, en is hiervan ook te onderscheiden doordat bij het koolzaad de knoppen van de ongeopende bloemen hoger zitten dan de bloemen, terwijl bij het raapzaad de bloemen de knoppen bedekken.

Via dit pad lopen we weer terug naar de bebouwing van het dorp.

We komen uit in de Grijze Wijk en lopen dan de Onderstraat door langs de kerk en dan gaan dan de Zwaluweweg in.

We lopen voorbij huis met de naam Zonzeels Redding. Het blijkt een gebouw van een voormalig gemaal te zijn. Zonzeel is de naam van voormalig buurtschap.

In de bocht van de weg ligt een mini-begraafplaats, voor verdronken mensen.

We lopen de bebouwde kom weer uit en gaan dan opnieuw over de spoorbaan.

Met een omweg komen we weer bij de molen uit en lopen dan terug naar de auto.

Aan de wand bij een van de huizen hangt dit creatieve naambord van de schilder. Een vermelding waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s