Musje

De afgelopen dagen voelde ik me niet fit. Ik kwam tot weinig. Hangend op een tuinstoel kon ik echter de tuin observeren. Met mijn (nieuwe) telefoon heb ik de mogelijkheid om scherpe foto’s te maken en ook close-ups. Daar heb ik wat mee geëxperimenteerd.

Zojuist had ik de vijver gedeeltelijk gebaggerd, nog lang niet klaar. De groene slieten van de algen liggen nog op de rand. Een musje kwam aan en pikte uit de drap eetbaars op.

Boven het musje, op een tak, zat een ander musje ook met voedsel in de snavel. Zodra de kust vrij was, vloog deze naar de dakrand om daaronder het kroost te voeden.

Van mussen zijn 49 soorten bekend. Een hele bekende is de huismus. Anders dan hun naam doet vermoeden zijn mussen geen nauwe verwanten van de heggenmus. 

Opmerkelijk toch hoe vogels zich weten te handhaven. Onwillekeurig moet ik denken aan de berijmde psalm 84, zoals ik die meezong in mijn kinderjaren. Ik zoek ‘m even op en moet dan toch wel glimlachen om de gedateerde taal. Toch echt niet van onze tijd, maar nog wel begrijpelijk.

Mussen hebben hun eigen waarde. Ik geniet ervan in de tuin, ik verwonder me sowieso over hoe vogels leven en hoe ze eruit zien. Wij hebben als mensen een eigen waarde en alle details van ons zijn ook van betekenis. Zeker in mijn werk met mensen, merk ik dat op en hoop ik die ervaring te geven, van betekenis te zijn. Tegen debezorgde mensen van zijn tijd zei Jezus, kijkend naar de musjes “Wees dus niet bang, want jullie zijn belangrijker dan een heleboel mussen bij elkaar.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s