Fort Sabina

Vlakbij Willemstad ligt Fort Sabina. Het is ongeveer 36 km van Dordrecht, maar tot voor kort wist ik niet van het bestaan. Het ligt aan Het Hellegat, een waterkruispunt waar het Haringvliet, het Hollands Diep en het Volkerak samenkomen.

Al kende ik het niet, toch bestaat Fort Sabina al een flinke tijd. In 1809 versterkten de Fransen hun kustverdediging, nadat de Engelsen tijdens de Walcherenexpeditie waren binnengevallen. In het kader hiervan werden aan weerszijden van het Hellegat twee forten gebouwd: één bij Willemstad en één bij Ooltgensplaat.

We komen aan terwijl de zon schijnt. Het is een aangename temperatuur. Direct na de hoofdingang is een grote bunker waar een restaurant zit. Het herbergt inpandig nog veel meer, maar dat is vanwege Corona nog even afgesloten voor publiek.

Het terrein bevat meerdere bunkers met een aarden wal er om- en overheen.

Op afstand zie je hier Het Volkerak liggen waar binnenvaartschepen af en aan varen.

We lopen het terrein helemaal over en doordat je kunt klimmen op een gedeelte van de bouwwerken, geeft dat steeds een ander perspectief.

In onderstaande video heb ik een 360° rondje gefilmd met Karin als schitterend begin en eindpunt. Zet het geluid maar aan, zodat je ook rustgevende geluiden hoort, van vogels en ook van kikkers.

Er pakken zich wolken samen. Dat is slechts het begin…

We eindigen waar we begonnen, op het terras bij het hoofdgebouw.

Op de terugweg naar huis regent het . Het begint met wat spetteren terwijl we nog even langs de Volkeraksluizen  lopen.

Terug naar de auto zien we hoe Fort Sabina in het terrein opgaat.

De druppels werden heftiger en uiteindelijk een hooibui, waarbij de rechter baan van de snelweg onder water stond. Zeldzaam veel water in korte tijd. Niet geschikt voor een paraplu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s