Kentekenplaat

Een oude nummerplaat. Hoe oud zou die zijn? Zelf dacht ik aan rond 1890. Alleen toen waren er nog geen kentekens op de auto’s. Dat was iets later. Vanaf 20 februari 1898 was voor het gebruik van rijkswegen en -paden voor voertuigen zwaarder dan 150 kg, mits voortbewogen door een mechanische kracht, een vergunning van Rijkswege vereist. Het volgnummer van de vergunning moest duidelijk zichtbaar en voldoen aan een minimum formaat op de voorzijde van het koetswerk van het voertuig worden aangebracht. Men kon kiezen voor zwarte letters op een witte achtergrond, of witte letters op een zwarte ondergrond. 

In 1905 werd de Motor- en Rijwielwet van kracht. In deze wet werd bepaald dat voertuigen aan de voor- en achterzijde moesten worden voorzien van een nummerbewijs. Auto’s kregen aanvankelijk per provincie een kenteken met een letter en cijfers. Aanvankelijk had de provincie Zuid-Hollands de letter H. Vanwege de toename van het aantal auto’s kwam er in 1932 er een tweede letter bij (HZ). In 1947 was de HZ serie op en volgde de lettercombinatie HX.

Vanaf 1951 werd een landelijk systeem van kentekenplaten ingevoerd. Een systeem dat we nog steeds hebben. In 1956 zijn de laatste nog in omloop zijnde provincienummers vervangen door het nieuwe kenteken systeem. We kunnen dus concluderen dat deze kentekenplaat HX-31178 gedateerd kan worden tussen 1947-1950

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s