Kasteel Hackfort

In de Achterhoek is eindeloos veel ruimte om te wandelen. Er zijn ook veel landhuizen en kastelen te vinden. Kasteel Hackfort bij Vorden is er een van.

Bij het kasteel is een koetshuis dat dateert uit 1881. Er is nu een brasserie in gevestigd, maar vroeger huisvestte het gebouw de paardenstal, de oranjerie, de rijtuigstalling en een later ingebouwde tuinmanswoning. Het is dus een een goede plaats om iets lekkers te gaan halen, de Keuken van Hackfort. De versnapering is inderdaad niet te versmaden!

De enorme moestuin is kenmerkend voor de keuken. We genieten van de natuur, maar in de tuin ook van de natuurlijke materialen om planten te leiden.

We laten de eetgelegenheid voor wat het is en gaan aan de wandeling. We maken een toer van ongeveer 5 km rondom dit kasteel.

Rondom de wandelpaden zien we de ene na de andere plant, die ons blij maakt en doet afvragen welke soort het is.

Deze plant heeft blaadjes zoals de klaver. We zoeken het na. We komen uit op de Inkarnaatklaver. Deze plant komt van nature voor in het Middellandse zeegebied, maar door het gebruik als veevoer komt deze tegenwoordig overal voor.

Dit fijne bloemetje staat ook volop in het gebied. Het heet Grote Muur en is een kruidachtige, vaste plant uit de anjerfamilie. 

Heel dicht bij het kasteel komen we de donkere ooievaarsbek tegen, een vaste plant, een stinsenplant. Die term staat voor een groep planten die van oorsprong in een regio alleen als ingevoerde sierplantensoort voorkwam in landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen en dergelijke, en zich daar handhaafden of verwilderd zijn.

Onze aandacht wordt ook geregeld getrokken door de veelbloemige salomonszegel, die gerekend wordt tot de aspergefamilie.

We komen weer dichterbij het kasteel. Er blijken veel mensen hier een foto van elkaar te maken. Wij vragen ook iemand om van ons een foto te maken.

Hackfort begon als simpel woonhuis langs de Baakse Beek. In de loop der tijd groeide het uit tot een compleet landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. Daar hebben we net doorheen gelopen.

Er wordt geschreven dat het lag aan een voorde bij de Baakse Beek. Een voorde bestaat uit een ondiep gedeelte op de kruising van een weg met een beek of rivier en maakt het oversteken daarvan mogelijk. Ook de plaatsnaam Vorden lijkt daarvan te zijn afgeleid.

Ongeveer naast kasteel Hackfort ligt een watermolen uit ongeveer 1700. De molen is voorzien van een waterrad met schoepen en wordt aangedreven door water uit de Hackfortse Beek. Dit waterrad zorgt voor de aandrijving van molenstenen waarmee graan gemalen wordt.

We komen bij de gesloten poort van het kasteel. Rechts zien we het voormalige koetshuis, nu brasserie.

Rondom de oprijlaan is het een kleurrijk geheel. Ongeveer een half miljoen bolletjes zijn er gepoot door de vrijwilligers van Natuurmonumenten, o.a. lenteklokjes, vingerhelmbloem, holwortel, vogelmelk en narcissen; stinzenplanten.

Ook deze wandeling is zeer geslaagd te noemen. De gezelligheid van vrienden, maar ook de prettige temperatuur. Met 15°C is het heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s