1ste rondje Vijfheerenlanden

Deze mooie zonnige weekenddagen hebben we vooral buiten doorgebracht, voornamelijk in de Vijfheerenlanden. Zaterdag waren we in Nieuwland, waar we een stuk van de middag en een deel van de avond konden genieten van de rust met uitzicht op koeien, eenden en weidevogels.

Zondagmiddag hebben we op de fiets een ronde gereden. We zijn gestart bij de carpoolplaats Meerkerk, naast de A27.

Via de Zijlkade rijden we naar de Bazelbrug, steken daar het Merwedekanaal over en komen dan in de provincie Utrecht. We gaan direct rechts de Kanaaldijk op, die ter hoogte van Arkel bij de spoorwegovergang Kanaaldijk-Noord gaat heten. We rijden steeds verder weg, totdat we links de weg naar Nieuwland in slaan, de Klinkert.

Die weg gaat over in de Breezijde, die leidt tot het centrum van het dorp. Een eindje verder steken we het watertje over naar de Smalzijde, die op hetzelfde kruispunt uitkomt.

We doen in een dorp of stadje graag een rondje om de kerk, omdat het vaak het oudste gedeelte is. Dat doen we in Nieuwland ook. Nieuwland is in 1025 gesticht. Op de kerk na, zien we weinig echt oude gebouwen staan. Op de kerk, maar ook direct ernaast in een boom zit een ooievaarsnest. Er is een luid geklepper te horen. En aan het kerkdak is wel een heel wit spoor van wat de ooievaars uitwerpen.

We rijden een klein rondje door het dorpje met vooral rijtjeshuizen en rijden dan weer naar het centrum; een kruispunt van wegen. We slaan richting Leerbroek, over de Lange Schenkel, die als een halve cirkel is. We zien de kerk al staan.

Het dorpje Leerbroek is in ongeveer 10 minuten fietsen bereikt. Het dankt de naam aan de oude waterloop de Leede, die nu niet veel meer is dan een sloot. De weg is overal mooi.

De oude kerk is van de 16de eeuw. Het gebouw zelf is van de PKN, maar de Hersteld Hervormden hebben het gebruik ervan. Een echt Reformatorisch dorp lijkt me.

We rijden met een omweg naar Leerdam. Wat leuk om weer even het oude centrum te zien en dan vooral de Zuidwal met de torentjes. Het is gezellig druk.

We steken vanuit het centrum de doorgaande weg over en rijden de Lingedijk op, komen dan langs dé glasfabriek en gaan zo verder langs de Linge.

We zien Oosterwijk liggen, een gehuchtje met een kerkje en het Kerklaantje, gelegen op de hoek van de Oudendijk en de Lingedijk, bijna tegen Leerdam aan. Ooit was hier ook een kasteel.

We fietsen verder door naar Kedichem.

Van Kedichem zien we niet veel. De kerk is het oudste monument, denk ik.

Het dorpje roept wel weer de herinnering op aan de aanslag op een hotel in 1986, waar de toenmalige Centrumpartij in het geheim een bijeenkomst had belegd. Het hotel brandde geheel af, maar het was ook een persoonlijke tragedie voor meerdere mensen. Ik vond een verslag van dat verhaal hier.

We rijden de Kerkstraat door en rijden dan achterlangs weer in de richting van Oosterwijk en Leerdam. We zien dan bij Leerdam dat de vroegere oude volkswijk West een geheel nieuwe uitstraling heeft gekregen. Wat een herinneringen roept zo’n rit op. Allerlei geschiedenissen met cliënten van toen, komen weer boven. Een mooie tijd.

We komen uiteindelijk weer uit op het Dorpsplein in Nieuwland, bij het kruispunt. Even bijkomen van de zadelpijn, die we inmiddels hadden ontwikkeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s