De Peeregaerdt

We zijn uitgenodigd om naar Landgoed de Peerdegaerdt te komen. Dit terrein ligt beschut achter de Kruisdijk vlakbij Strijen.

Bij de ingang worden we begroet door Anne-Marie. Zij is een collega waar ik veel mee samen werk. Ze is ook een enthousiaste vrijwilliger van het landgoed.

We zetten de fietsen bij de gerietdekte stallen en gaan met haar mee naar de tuin; een lommerrijke plek met overal kleine zitjes.

De tuin is ooit bedacht door Mien Ruys.

Er lopen allerlei vogels vrij rond. We hebben o.a. een loopeend, witte ganzen, kippen en verschillende pauwen gezien.

Het mannetje pauw is hier volop bezig om een vrouwtje te imponeren. Wat kan hij dan ook een partij herrie maken.

De rondleiding over De Peerdegaerdt brengt ons bij de idyllische tuin met vijver waar witte ganzen tot rust komen. Bij deze vijver zijn ook ideeën van Mien Ruys verwerkt.

Het landgoed is alleen al vanwege de naam bekend om de hoogstam-perenboomgaard. Het sap van de peren hebben we geproefd. Mmm!

Het is er vandaag een oase van rust op het terrein. Heerlijk!

Tijdens de rondleiding vertelt Anne-Marie dat er verschillende dieren hier een warme plaats hebben gekregen om te herstellen van mishandelingen. Het wordt wel duidelijk dat wie hier meewerkt dat met passie doet. Het is geen grenzeloos idealisme, het blijft ook realistisch. Het in stand houden is ook een doel.

Anne-Marie heeft een bijzondere band met de varkens op het terrein. Ze weet van alles te vertellen over deze intelligente dieren.

We aaien een paar bijzondere exemplaren. De haren zijn heel hard en stug. Goed te zien is hoe groot die dieren kunnen worden. Ook onderling is een duidelijke pikorde. Varkens zijn geen lieverdjes.

Het is leuk om zo allerlei boerderijdieren te zien. De geiten laten genieten van dat wat onbereikbaar ver weg groeit, is ook onbetaalbaar.

We genieten van de interesse en goede zorg die mensen en dieren hier krijgen. Alles wat leeft krijgt hier liefdevolle aandacht.

Ook planten, groenten en kruiden worden hier met zorg gekweekt.

Diverse jongeren, die dat nodig hebben vinden hier op het landgoed passende dagbesteding. We merken de warme begeleiding op. Het doet de jongeren goed.

We zijn een aantal uren op het landgoed. Het is een fijne plek. De ontmoeting met Anne-Marie is ook aangenaam, zoals ook onze samenwerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s