2de rondje Vijfheerenlanden

Een rondrit langs Everdingen, Hagestein, Vianen, Lexmond, Sluis, Meerkerk, Hei- en Boeicop en Zijderveld.

Het voelt als vakantie wanneer we met de fiets in de auto naar een plek toegaan, die we niet zo goed kennen.  We starten vandaag op de plek waar de Lekdijk en de Diefdijk samenkomen. Dat is bij Fort Everdingen.

Voordat we gaan fietsen bekijken we wat er te bekijken is bij het fort. Het torenfort werd gebouwd tussen 1842 en 1847. In 1874 werd het torenfort ingrijpend gewijzigd.

De bovenste verdieping werd afgebroken en de kwetsbare frontzijde werd grotendeels omgeven door een contrescarpgalerij. Dit is een metersdikke aarden wal met in de basis een bakstenen galerij van twee verdiepingen. Dit bood extra ruimte voor de legering van soldaten en de opslag van materieel. 

Het is jammer dat we niet in het fort kunnen lopen. We kunnen het wel zien. De buitenste ring, de aarden wal bewandelen we. We kunnen wel om de ring daarbuiten, de Noodweg. 

De fietsroute gaat grotendeels over de dijk langs de Lek. Vanaf Fort Everdingen komen dan eerst door het dorpje Everdingen. Het dorp is verschillende keren van provincie gewisseld. Zo heeft het tot Gelderland en Zuid Holland behoord en nu recent weer in de provincie Utrecht.

Onderaan de dijk zien we de robuuste Sint Petrus en Paulus kerk. Na de reformatie was het katholieke geloof verboden en kerkten de RK gemeente in een schuur.  Dit was bedoeld als een vermomming. Pas in 1879 was er ruimte voor een nieuw kerkgebouw.

Verderop ligt Hagestein. Hier ligt een grote stuw in de rivier, een imposant geheel. Het bestaat uit een stuw en een schutsluis. Het complex is voltooid in 1960. Daarnaast is in 2004 een vispassage aangelegd. De passage bestaat uit een sluis, die met de waterstand regelt hoeveel water over de trappen van de vispassage stroomt en daarachter een flinke U-sloot met trappen van iets meer dan 10 centimeter hoogteverschil. Vlak naast het sluisje stroomt het water weer achter de bogen de rivier in. De vissen springen van traptree naar traptree omhoog.

Het dorp zelf, dat wat vanaf de dijk ligt, krijgt een compleet dorp ernaast met 1800 woningen dat tot aan de dijk door lijkt te gaan komen. Naar mijn beeld wordt het wel mooi, maar het verandert wel de sfeer van de omgeving. Het wordt er stads van.

Wanneer we onder de A27 doorrijden, komen we via de grote sluis in Vianen aan. De Grote Sluis Vianen is een schutsluis tussen de Lek en het Merwedekanaal. Waterwegen, die we vandaag volgen.

Vianen is eigenlijk een oude  vestingstad. In 1336 werden er door de machtigen van die tijd stadsrechten verleend. Er is hier rondom de Lek ook flink gevochten tussen 1792—1797. Er was toen een militair conflict tussen revolutionair Frankrijk en een bondgenootschap van Europese mogendheden.

De Voorstraat herbergt de mooiste gebouwen: aan de ene kant een 13e eeuwse kerk, tussenin het stadhuis (1425)  en aan de andere kant de middeleeuwse Lekpoort.

Bij eetcafé De Rooie Reiger drinken we wat. In het kader van Corona hebben ze een biertje gebrouwen met de naam Viaans Vaccin. Dan heb je minder last van het coronavirus. Grappig bedacht.

Via de Lekpoort verlaten we Vianen weer en gaan we de dijk weer op om te peddelen naar Lexmond, een dorp verderop.

De Dorpsweg komt uit op de dijk. Daaraan ligt ook de Dorpskerk. We rijden even heen en weer.

Wat mooi en verzorgd ziet het er hier uit! Terug naar de dijk.

Dan komt er een flink stuk langs de Lekdijk. Er zijn veel boomgaarden te zien. En toch is hier niet de Betuwe.

We rijden langs Achthuizen tot aan Sluis, dat tegen Ameide aan ligt.

Hier is ook een oude rivier, de Zederik. Daar evenwijdig aan rijden we naar Meerkerk, de Zouwensedijk.

We zijn maar heel even in Meerkerk. Het heeft meerdere mooie gebouwen dan alleen de kerk. Bij het Merwedekanaal is het gezellig druk. Een eindje verder, is het stil. Hier en daar bij een boerderij spelen kinderen aan de kant van het kanaal. Het is een warme dag. Er is wel behoefte aan verkoeling.

Bij Hei- en Boeicop gaan we de Zwaanskuikenbrug over en rijden we door totdat we een terras vinden om even bij te tanken.

Hei- en Boeicop is genoemd naar de twee polders waartussen het dorp ligt: Heicop aan de zuidzijde en Boeicop aan de noordzijde.

Zijderveld is van alle dorpen van Vijfheerenlanden de oudste, want voor het begin van onze jaartelling was er al een nederzetting, bewoond door boeren, vissers en jagers. Nu fietsen we er doorheen. Het kerkje ligt er wel mooi, maar voor het gevoel een beetje aan de rand van het dorp.

Via het dorpje Zijderveld wat nu pal aan de A2 ligt komen we weer bij de Diefdijk.

Aan de dijk liggen vanaf Leerdam tot aan Everdingen allemaal bunkers en ook een paar forten. Bij het aanrijden zagen we Fort Asperen, Fort Werk aan het Spoor en uiteindelijk dus Fort Everdingen. Er zijn er nog meer in de buurt.

Het einde van de fietstocht is in zicht wanneer we het oranje stipje in de verte groter zien worden. Fietsen gaan weer in de auto en dan kunnen we weer huiswaarts!

Het was een prachtige rit van ongeveer 45 km.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s