De tuinen van Villa Augustus

Het moest er weer eens van komen om in Dordrecht de tuinen van Villa Augustus te bekijken. Ze zijn echt leuk. En vlakbij het terrein zie je de watertoren al zo mooi bij het Wantij liggen.

Die tuinen van bij elkaar ruim 1,5 hectare liggen waar ooit de waterbekkens lagen. Vruchtbare grond.

Een aantal keer per jaar ‘moeten’ we hier echt even kijken. Per jaargetijde is er weer wat anders te zien en de locatie vind ik gewoon uniek.

We komen de tuin binnen bij de citroenbomenkas, Limonaia. Daar is in de warmere tijd van het jaar vaak ook een terras. Vandaag helaas niet.

We lopen aan de rand van de moestuin naar voren. We zien heel prille plantjes in de aarde staan, maar ook velden klaar om te oogsten. Er is een druivenserre en een groentekas.

De moestuin is het resultaat van vele jaren ervaring en experimenteren, zo heb ik gelezen. Het hele jaar door wordt hier alles geteeld wat mogelijk is in het Nederlandse klimaat.

Deze tuin moet voldoen aan veel verwachtingen. Er moet uit gegeten kunnen worden, mooi en fleurig zijn, en lekker ruiken. Elk seizoen wat te bieden hebben.

De bloementuin ziet er uitbundig uit. Het is een feestje om alles te zien.

Achter bij de rivier ligt de Italiaanse tuin met de mooie quasi-geometrische aanleg van buxushagen, afgewisseld met taxusblokken en -zuilen.

De muur op de achtergrond is opgebouwd uit brokstukken van de gesloopte waterbassins en Belgisch hardsteen van een gesloopte kade op de kop van de Staart.

En wat een prachtig uitzicht op het Wantij en de rivieren in de verte: de Merwede, de Noord en de Oude Maas.

Aan de linkerkant van de vijver ligt een minibosje, met de slingerpaadjes tussen de heesters en kleine doorkijkjes.

Het terras was vol en in de rij wachten niet zo’n leuk idee. Onze behoeften aan wat drinken daarom naar uitgesteld. Dat komt een volgende keer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s