Planetarium

Eise Eisinga kennen we van een straat in de buurt waar 1 van de kinderen heeft gewoond. Hij werd in Franeker beroemd vanwege zijn kennis van de astronomie. In zijn huis bouwde hij 7 jaar tijd een planetarium dat wordt aangedreven door een slingeruurwerk. Gaaf om dat 241 jaar later nog steeds te zien werken.

Op de zolder boven de bedstee en het plafond is het raderwerk aangebracht dat met een regulateur de omlooptijden regelt van de toen bekende planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter en Saturnus.

Het is het oudste werkende planetarium ter wereld, want sinds 1781 geeft het astronomische uurwerk dagelijks de actuele positie van de planeten aan via de plafondwijzerplaat, tot op de datum nauwkeurig: 18 februari 2022.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s