Keti Koti

Keti Koti is de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij. In 1863 werd de Nederlandse slavernij afgeschaft. Voor Surinamers en Antilianen is dit een belangrijke dag. En voor ons?
Het is mooi om stil te staan bij de woorden ‘bevrijding’, ‘slavernij’, en ‘verbroken ketenen’. Dat laatste is wat Keti Koti betekent. Ik ben voorstander om jaarlijks als land Keti Koti te vieren. Jaarlijks stil te staan bij wat slavernij en de bevrijding ervan betekent en na te denken over ons gedrag, want de slavernij is wel afgeschaft, maar ergens toch ook weer niet.

Op de website van International Justice Mission (IJM) lees ik dat veel mensen denken dat slavernij al honderden jaren niet meer bestaat. Miljoenen kinderen, vrouwen en mannen worden mishandeld, verkracht en uitgehongerd in boerderijen, bordelen, vissersboten en fabrieken. Dat zijn meer slaven dan ooit in de wereldgeschiedenis.

IJM is dagelijks bezig om concreet mensen, met juridische middelen, te bevrijden. Ieder mens heeft immers recht op een leven vrij van geweld.
Wanneer slaven vechten voor hun vrijheid, worden zij verschrikkelijk mishandeld. Samen met IJM kunnen wij voor de middelen zorgen om hen hun vrijheid te geven en de slavenhandel voor eens en altijd kapot te maken. Dat spreekt mij aan.

Een bevrijd leven hoort bij Gods plan. Ik schreef daar eerder al iets over. Jezus zei: De Geest van de Heer is op Mij. Hij heeft Mij met zijn Geest gezalfd om aan arme mensen goed nieuws te brengen. Hij heeft Mij gestuurd om mensen die een gebroken hart hebben te genezen. Om gevangenen te vertellen dat ze vrij zijn. Om blinde mensen te vertellen dat ze weer kunnen zien. Om slaven als vrije mensen weg te sturen. En om te vertellen dat het feestjaar van de Heer begonnen is.’  Vanaf vandaag ga ik International Justice Mission steunen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s