De Jas van Waardigheid

Je bent van waarde! Dat is iets waar je je naar mag gedragen en wat je mag uitstralen. Een mooie oefening om daar actief mee bezig te zijn, is door de ‘Jas van Waardigheid’ aan te trekken. Zie het als een soort uniform, net als dat van een politieagent. Een politieagent draagt altijd een uniform, vanaf het moment dat hij/zij in opleiding is tot zijn/haar laatste werkdag. Het uniform laat zien dat de politieagent er niet namens zichzelf staat, maar namens de overheid. Het uniform toont symbolisch dat de politieagent de waardigheid van ons land vertegenwoordigt.
Op dezelfde manier mag jij dagelijks jouw uniform aantrekken: de ‘Jas van Waardigheid’, als symbool voor jouw waardigheid als mens. De woorden op de kaart vormen samen dit uniform. Je kunt het tevens zien als een soort beschermjas tegen de negatieve woorden die je soms over jezelf gelooft (omdat je dat tegen jezelf hebt gezegd of van anderen te horen hebt gekregen).
Trek je uniform aan op het moment dat je je dag start. Lees de kaart aan jezelf voor terwijl je je aankleed. Doe dat hardop, zodat je je eigen stem kunt horen.
Woorden hebben kracht en als je ze door jezelf uitgesproken hoort worden, is het effect nog krachtiger. Ga als je wilt voor de spiegel staan om jezelf te kunnen aankijken terwijl je de woorden uitspreekt.
Kies een symbool wat je herinnert aan de ‘Jas van Waardigheid’ en voeg dit aan je kleding toe. Draag een speciaal sieraad, stop een knikker in je broekzak of knoop een lintje aan je broeksriem.
Het maakt niet uit welk symbool je kiest: het dient als een herinnering aan de ‘Jas van Waardigheid’ die je hebt aangetrokken. Iedere keer dat je het symbool aan je kleding ziet of voelt, herinner jezelf dan aan de woorden op de kaart.
Wanneer je naar bed gaat, sta dan nog één keer stil bij je ‘Jas van Waardigheid’, door je symbool hiervoor bewust af te doen. Spreek de woorden van de kaart nog eens hardop tegen jezelf uit. Zo ga je met die positieve woorden in gedachten naar bed.