DE KRACHT VAN BETEKENIS

Met enthousiasme werd het boek met deze titel mij aangereikt. Het thema ‘betekenis hebben’ spreekt me aan. In de loop van de jaren is de kracht van het van betekenis zijn voor iets of iemand, me steeds meer duidelijk geworden. Dat drijft mensen, geeft energie. En het missen doet hen geen goed.

Gelukzoekers vinden soms geluk, maar het plezier eindigt vaak bij het vinden. Zoals me vroeger wel werd voorgehouden ‘het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak’. Hedonisme brengt dus geen blijvende vervulling. Grote kans dat we bij het extreem streven naar geluk en het vermijden van alle pijn, een zinloos leven krijgen zonder diepgang of gevoel van verbondenheid.

3 woorden die ook nodig zijn.

We willen allemaal graag ergens bij horen, gezien en gehoord worden. Ik herinner me dat verlangen. Als kind had ik niet het gevoel ergens bij te horen. Ik stond aan de rand. Deed nauwelijks mee. Hoe fijn was het later, in mijn tienertijd, dat ik welkom was bij allerlei mensen, wanneer ik hen spontaan opzocht. Wat ik vertelde werd gehoord en serieus genomen.

Een zin van Madeleine L’Engle spreekt me aan. ‘De enige zekerheid die we hebben is dat we hier zijn, op dit moment, in het nu. Het is aan ons : om voluit te leven, elk moment te ervaren, bewust, alert en aandachtig. We zijn hier, ieder van ons en vertellen ons eigen verhaal – en wat een fascinerende verhalen vertellen we!’

Het wonder van schaduw.

Het zijn in het moment, leven het nu. Dat heb ik bij het zien van deze fiets, die door de schaduw dubbele stangen lijkt te hebben. Dat is voor mij een geluksmoment. Maar uiteindelijk is het langdurig.

Heel treffend komt in het boek “De kracht van betekenis” naar voren dat niet geluk, maar het van betekenis zijn voor anderen, de bevrediging en zin in het leven geeft.

De opdracht uitleven heb je naaste lief als jezelf (en jezelf als je naaste!) werkt als een echo. Wanneer je dat doet met volle inzet, ervaar je de kracht van betekenis en heb je God lief boven alles. Het resultaat ervaar ik in gevoelens van dankbaarheid.

Vooral in mijn werk ervaar ik deze dingen. Ik hoor van de mensen die ik ontmoet terug dat ze een luisterend oor hebben ervaren, een warm welkom en de vrijheid om te denken en te zeggen wat van belang is. En wat ik zie ontstaan is een positiever godsbeeld en zelfbeeld. Wat is er fijner dan te weten dat je aanvaard bent, ertoe doet. Zonder voorwaarden vooraf.

God is liefde. Hij is reëel, geen illusie. Het eeuwige leven is Hem te kennen, wat veel meer is dat van Hem gehoord te hebben. Zijn liefde dwars door ons heen. Dat is mijn passie.

Het doet me denken aan een lied uit de Opwekkingsbundel: ‘Heer vol geduld toont U ons Uw liefde. Uw Naam is groot en Uw hart is zacht. Van al Uw goedheid wil ik blijven zingen, tienduizend redenen tot dankbaarheid.‘

N.a.v. De kracht van betekenis, Emily Esfahani Smith. ISBN 9789025904463