LIEFDE KUN JE LEREN

Dagelijks ben ik bezig met de liefde. In mijn werk is het een belangrijk terugkerend onderwerp, maar uiteraard ook in mijn relatie. Ik probeer onze liefde te laten gedijen, hecht te houden. Dat vraagt om keer op keer op de behoeften van mijn geliefde afgestemd te zijn. En andersom heb ik dezelfde inzet van mijn vrouw nodig. We communiceren er daarom geregeld over. Samen hebben we dit boek gezamenlijk gelezen, want ook samen dingen delen verbindt ons.

In het boek “Liefde kun je leren” van collega Jacoline Steegstra uit Leeuwarden worden zeven sleutels voor een hechte relatie beschreven. Al even had ik, alleen vanwege de titel, zin om dit boek te lezen. Het boek is ontstaan door boekenkennis, ervaringen met cliënten, maar ook de eigen ervaringen. Dat maakt het heel lezenswaardig. En wat al snel bevestigd wordt, is dat een relatie veel inzet kost en dat je soms gewoon alles hebt gegeven en het dan echt niet meer gaat. Voor een relatie heb je ook vaardigheden en inzicht nodig. De zeven sleutels dragen bij aan een hechtere relatie.

Jacoline beschrijft hoe de liefde en het laten groeien ervan levendig gehouden moet worden, onderhoud nodig heeft. Een eerste sleutel is om terug te keren naar de start van je liefdesrelatie. Hoe zag die eruit? Wat deed je? Wat deed de ander? Daarvan kun je leren waarom je voor elkaar koos. Het kan aanleiding zijn om terug te keren naar de mooie herinneringen en zo weer nieuwe ervaringen op te doen, die net als toen zo aantrekkelijk waren.

Wat maakt een relatie tot een hechte relatie? Dat heeft veel te maken met hoe je de verbinding bent aangegaan, hoe je je überhaupt verbindt. Is er sprake van iets zakelijks, een contract of meer van een verbond dat je bent aangegaan? Het verschil wordt mooi naast elkaar gelegd en werkt verhelderend.

Voor gehechtheid is er gevoel van veiligheid en betrokkenheid nodig. De ultieme band tussen twee mensen gaat diep, vraagt en geeft veel. Wat werkt opbouwend. Spreek je elkaars taal wel? Wat kun je elkaar echt blij mee maken? Goed om daarover na te denken. In het boek komen ook deze aspecten aan de orde. De zeven sleutels openen ieder hoofdstuk weer een andere invalshoek, waardoor helder wordt dat een relatie beginnen gemakkelijker dan deze te onderhouden.

De uitleg is met heldere voorbeelden toegankelijk. Aan het einde van elk hoofdstuk geeft Jacoline een handige samenvatting en maakt ze het ook extra praktisch door vragen en opdrachten.

Wanneer het niet goed gaat kun je gaan twijfelen of je je gewoon niet vergist. Ga er maar vanuit dat je destijds waarschijnlijk gewoon de goede keuze hebt gemaakt. Er is echter kennis nodig en het vraagt om vaardigheden om na die start van de relatie onderling op elkaar af te stemmen. Heb je dat niet bewust gedaan, dan wordt het geluid steeds vaker en disharmonisch. In deze fase van het leven, wordt moet je weer opnieuw onderling afstemmen. Dat vraagt om actief naar elkaar te luisteren en beluisterd te worden met een open mind, zonder oordeel. Eigenlijk als een leergierig of nieuwsgierig iemand. Zo’n boek als dit, helpt daarbij.

Over relaties valt veel te zeggen en te schrijven. Jacoline heeft een vlotte pen. Wat mij betreft is ze erin geslaagd om een gemakkelijk leesbaar boek te schrijven over onderwerpen in de relatie, die soms niet zo soepel gaan. Van samen wonen, samen een huishouden voeren, het hebben van kinderen en het leuk houden in bed, de seksualiteit. Het boek is interessant, verdiepend en praktisch. Wat mij betreft een aanrader!

Kom je er desondanks niet uit, dan is relatietherapie heel zinvol. Schroom niet om dan hulp te vragen. Je bent welkom!

—————————–

Liefde kun je leren,
Jacoline Steegstra,
Uitgeverij KokBoekencentrum.
ISBN 9789043 533811

%d bloggers liken dit: