STERKER DAN AFWIJZING

Hoe ik mijn angst overwon en onverwoestbaar werd.
door Jia Jiang

Afwijzing is een moeilijk fenomeen waar ongelooflijk veel mensen last van hebben. Hoe gaaf is het dan dat iemand een boek schrijf over dit thema. Jia Jiang beschrijft hoe hij als Chinees naar Amerika emigreert om daar zijn droom na te jagen. Maar de angst voor afwijzing houdt het tegen. Het irriteert hem dat hij zich door angst voor afwijzing laat verhinderen om te leven zoals hij graag zou willen.

Hij verzint een bijzonder plan. Angst overwinnen vraagt om de angst aan te gaan, zo weet hij, dus de angst voor afwijzing aan gaan, betekent dat hij de afwijzing moet gaan opzoeken. En dat doet hij in een 100 dagen plan. Honderd dagen lang een afwijzingsrisico opzoeken om zo gehard te worden. En dat gaat hij aan. Het is hilarisch om te lezen, maar ook erg inspirerend.

Wanneer we ongezond met afwijzing omgaan, geven we de schuld aan iets of iemand. Vinden we een afwijzing terecht, dan geven we onszelf de schuld en komen er gevoelens van schaamte en ontoereikendheid. Wanneer we vinden dat een afwijzing onterecht is, krijgen anderen van ons de schuld en worden we in beslag genomen door gevoelens van boosheid en wraak. Goed beschouwd is afwijzing alleen maar een mening van iemand, concludeert hij.

In het boek neemt Jia Jiang ons mee in zijn uitdagingen en deelt hij ons zijn lessen. Een van de eerste dingen, die hij leert is dat er allerlei redenen buiten ons om kunnen zijn, die zorgen dat iemand een verzoek van ons kan afwijzen. Dat betekent dat we misschien niet te snel moeten denken dat het aan ons ligt.

Vaak laten we ons te snel uit het veld slaan door een afwijzing. Wellicht moeten we bij iemand anders aankloppen of langer volhouden. Grote kans dat na een aantal keer nee, ook een ja komt. Mooi is het voorbeeld van bestsellers, die lang zijn afgedaan als onverkoopbaar. Lastig wordt het wanneer je de mening van andere mensen over (een idee van) jou als belangrijkste maatstaf gaat zien. Dan geef je de sleutel van jouw leven aan die ander.

Met veel plezier heb ik gelezen hoe Jia sterker werd dan de afwijzing. En van zijn lessen kunnen we allemaal leren. We hebben allemaal iets moois dat voor de mensen om ons heen van betekenis kan zijn. We hebben onze eigen-waarde. Het zichtbaar worden ervan vraagt om jouw leven te durven leven. Ook daarover gaat dit boek. Aan het eind geeft hij je een gereedschapskist van de afwijzing. Tof!

Van harte aanbevolen om dit boek te lezen