Rondje Binnenbedijkte Maas

Hoe heet dat water bij Maasdam in de Hoeksche Waard eigenlijk, zo vroeg ik me af. Formeel is het de Binnenbedijkte Maas, maar in het alledaagse gebruik verkort tot Binnenmaas. Het water liep oorspronkelijk van de Dordse Kil tot aan Oud Beijerland. Nu is het een meer met een lengte van 7,3 kilometer.

We starten de route in Maasdam. We fietsen over de Gatsedijk naar het dorpje Cillaarshoek. Bij de oude dorpskerk is een fraai miniparkje met fruitbomen. 

We rijden een stukje terug om weer op de route langs het meer te komen.

We fietsen dan over de Zuiddijk naar het meer toe. Voor het meer gaan we naar rechts de Zwanegatsedijk op. Links van ons ligt dan het meer. We rijden door het gehucht Sint Anthoniepolder. Dat is een plek met een oude geschiedenis.

Het kerkje in romaanse stijl is het oudste van de Hoeksche Waard. De Sint Anthoniepolder is namelijk bijna de enige polder in de huidige Hoeksche Waard die niet overstroomd is geraakt tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421. Daardoor is het bewaard gebleven. 

Ook de molen is oud, uit 1749. Deze polder heeft dienst gedaan om de polder te bemalen met een scheprad.

Door de weg te vervolgen maken we een rondje en komen we sneller dan gedacht weer terug in Maasdam.

We rijden door Maasdam heen en zoeken om dichtbij het meer te blijven. Dat is eigenlijk niet mogelijk door de huizen aan het water. Wanneer we verderop wel weer bij het water kunnen fietsen, is de provinciale weg ernaast gelegen. We zitten dan recht tegenover de kerk bij Sint Anthoniepolder.

Voortdurend varen er sloepjes en andere vaartuigen langs. De zon schijnt, het is heerlijk weer. We rijden verder.

Het zicht op het meer wordt minder en is uiteindelijk door de beplanting geheel uit het zicht verdwenen. We komen in Mijnsheerenland.

We rijden langs De Hof van Moerkerken. Verderop, achter de huizen ligt de kerk. Die blijkt ook al behoorlijk op leeftijd. De kerk dateert van 1445 en gewijd aan Sint Laurens. In de volkmond spreekt men van “De dorpskerk”. De opdracht tot de bouw van de kerk gaf Vranck van Praet, de ambachtsheer, die voor zichzelf het Huys te Moerkercke (Hof van Moerkerken) liet bouwen, de hof waar we net langs reden.

Vanuit Mijnsheerenland rijden we verder naar Westmaas.

Daar valt de witte molen ‘Windlust’ op en de kerk, die gebouwd is rond 1650.

Al die dorpjes hebben hier leuke authentieke dorpsgezichten. Erg leuk. Ik houd van die blik in het verleden. Opnieuw rijden we een rondje.

We rijden over de Munnikendijk in de richting van Strijen en gaan dan over Ritselaardijk en opnieuw over de Zwanegatsedijk langs Sint Anthoniepolder.

Weer terug in Maasdam kijken we terug op een mooie route.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s