Alblasserdam, dorp aan de rivier

Aan de rand van het dorp zijn de molens van Kinderdijk te zien. Daarover is ook een blogje geschreven.

We komen vanuit het dorp Kinderdijk, via de Molenkade weer in Alblasserdam op de straat die West-Kinderdijk heet. Links zijn nog wat huizen, maar een eindje verder is een wiel. We zijn er in de afgelopen tijd al een paar tegengekomen: wielen naast de rivier. Een wiel, waai, waal of weel of kolk is een diepe kuil of poel, met water. Ze zijn vaak ontstaan door dijkdoorbraken. We zijn bij het Rijzenwiel aangekomen, dat er prachtig bij ligt.

Heel rustiek liggen de roeiboten zo bij het water te wachten voor een romantisch tochtje op het water of misschien wel om gewoon te gaan vissen.

We lopen aan de rivierzijde er langs. Mijn oog valt op een kerkgebouwtje bij het water. Het blijkt van de plaatselijke Hersteld Hervormde Kerk te zijn.

Daar loopt een pad naar de dijk. Ik vindt het prachtig hoe de woning in het dijklichaam ligt. Daar houd ik van.

We lopen verder over de Oost-Kinderdijk. Een paar honderd meter verderop ligt daar nog een wiel. Die heeft een bekendere naam: Lammetjeswiel. Het water ligt wat meer achter de huizen en aan de andere kant van de plas is een zwemgelegenheid gecreëerd. Het ziet er mooi en verzorgd uit.

Links van de weg zie ik een prachtig gebouw met één mooi torentje. De spits ervan oogtheel kostbaar.

We zijn in de Cortgene en zien aan de rivier een klein moerasachtig gebied met water en bomen. Ik begrijp uit de plattegrond dat het Kade heet. Aanmeren lijkt mij daar onmogelijk.

Over de Kade heen zien we de nieuwe en oude bebouwing bij de Noord. De Waterbus lijkt net aan te komen vanuit Rotterdam. Bij de aanlegplaats van de Waterbus staat onze Oranje Bus geparkeerd.

Voor we weer weggaan hebben we nog even een blik op de rivier en de binnenvaart. Ik geniet rivieren, vanwege de ruimte. Golven zijn voor mij als muziek: rustgevend en harmonieus. Het geluid en de beweging van golven bekijken, leidt af. Heerlijk!

Op de achtergrond, achter de boom, is de Alblasserdamse Brug te zien. Aan de overkant van het water ligt de Crezeepolder. https://bijdezuidkil.wordpress.com/2020/12/10/frisse-neus/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s