Tholen, de stad

In de zomer van 2020 fietsten we over het eiland Tholen. We misten het stadje, waarover ons later bekend werd dat het een mooie en ook oude vestingsstad is. Een stad ook met een pijnlijke geschiedenis. Zo wordt beschreven dat de stad in 1452 is geteisterd door een grote stadsbrand en later in de 16e eeuw te maken kreeg met overstromingen.

Rond de tijd van de 80 jarige oorlog werd Tholen versterkt met omwallingen en bastions, en ging de stad deel uitmaken van de Linie van de Eendracht, gericht tegen Spanje. Ook in latere oorlogen deed de vesting nog dienst, maar in 1814 werd ze opgeheven. Alle reden dus om vestingstad Tholen te gaan bekijken.

We hebben net weken achter de rug, waarin griepachtige verschijnselen ons thuis hielden. Nu met redelijk weer en een beetje energie nemen we het deze Hemelvaartsdag ervan.

Het eerste wat we er aan oude gebouwen zien, is deze hoge witte molen De Hoop uit 1736. Het staat gebouwd in de vestingwallen. Daardoorheen wandelen is fantastisch. Wat een rust en stilte is er en op dit moment ook vol geur van het bloeiende fluitekruid.

We lopen zover door tot aan de haven bij het Rijn-Scheldekanaal en lopen langs het water naar het centrum.

De ontvangst bij het centrum gaat gepaard met een buitje van een klein half uur. Een goede reden om linea recta een supermarkt te zoeken. Na de bui kunnen we op een droog gemaakt stadsbankje genieten van onze lunch. Dan gaan we deze groene schoonheid verkennen.

De protestantse Grote of Onze-Lieve-Vrouwe -kerk domineert met haar grootte het stadsbeeld. We maken deze foto over de markt met achter ons de RK Onze Lieve Vrouw Hemelvaart kerk. Wel grappig omdat het vandaag ook Hemelvaartsdag is.

We gaan naast de RK kerk de Venkelstraat in. Het is een straatje dat bijna perfect is te noemen. Ze hebben als bewoners ooit een schoonheidsprijs gekregen.

Aan het einde van dit straatje staat de stellingmolen De Verwachting.

We komen dan weer in de vestingwallen terecht en doen daarna een tweede rondje.

We lopen een rondje om de kerk. De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk heeft het nodige beleefd. In de 13de eeuw werd het gesticht. Oorspronkelijk was dit een katholieke kerk die vermoedelijk einde 13e eeuw gesticht werd. De kerk werd in 1452 getroffen door een grote stadsbrand.

De kerk werd daarbij niet volledig verwoest, maar verkeerde in slechte staat. En tijdens de beeldenstorm is hier veel gesloopt van de beelden, die het gebouw ooit versierden. 

De straalkapellen van het koor zijn na de brand nooit afgebouwd, wel zijn de fundamenten gelegd en is bij het noordkoor aan de buitenkant een muuraanzet zichtbaar. De buitenzuilen van de koorkerk zijn dus ooit gebouwd als binnenzuilen.

Al zigzaggend komen we terug bij de plek waar we het centrum binnenkwamen. Daar zijn diverse restaurants. Er is een plekje vrij op het terras. Lekker ontspannen in de zon kunnen we genieten van thee en koffie in de frisse Zeeuwse buitenlucht.

We vertrekken zoals we kwamen.

De skyline laat de kerktorens zien. Het zijn de oudste kerken. In totaal zijn er wel 10 kerken, van Katholiek, Vrijzinnig tot ongeveer alle gereformeerde kleuren, die de reformatie heeft voortgebracht.

Dit oude gebouw aan de dijk trok mijn aandacht. Het is het gemaal De Eendracht. Het gemaalt reguleert de waterstanden in de polder De Eendracht en loost het overtollige water via de Krammer op het Volkerak

Voldaan keren we in een stortbui weer huiswaarts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s